Βάσει των συνταγματικών διαδικασιών στη γείτονα χώρα και εφόσον τελεσφορήσουν οι συνταγματικές αλλαγές – κάτι που θεωρείται πλέον δεδομένο – η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να φτάσει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2019. Τούτων δοθέντων, η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί και την ημερομηνία λήξης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως την ξέρουμε σήμερα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του ένα διάστημα περίπου 100 ημερών για να επιχειρήσει να εφαρμόσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Κι αν συνήθως στην πολιτική ζωή μιας κυβέρνησης γίνεται πολύς λόγος για τις πρώτες 100 μέρες, σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετά πιθανόν να μιλάμε για τις τελευταίες 100, που θα είναι και οι κρισιμότερες.
ιονιον ξενοδοχειο κυλληνη
αεροδρομιο στο τυμπακι
Τα τρία επίπεδα του σχεδιασμού
Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί σε αυτό το διάστημα να αφήσει σαφές στίγμα της «μεταμνημονιακής πολιτικής» στο πεδίο της οικονομίας, να επικυρώσει την επίλυση ενός χρόνιου διεθνούς προβλήματος και τέλος να ενισχύσει την πολιτική του παρουσία στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί στη χώρα μετά τις εκλογές.
Στο πρώτο επίπεδο, ο οδικός χάρτης είναι σαφής: ψήφιση με ονομαστικές ψηφοφορίες των μέτρων που προαναγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μη περικοπή των συντάξεων και μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι μέσω αυτών των τριών κινήσεων θα δοθεί το στίγμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμης που προασπίζεται τα συμφέροντα των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών, «αυτών που πλήρωσαν με το μεγαλύτερο τίμημα την πολιτική των Μνημονίων που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έφεραν στη χώρα», σύμφωνα με το σχήμα που υιοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου