Η κόντρα Τσακαλώτου - Σκουρλέτη αποτελεί το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο του υπουργού Οικονομικών. Αν και η πολιτική σημασία της είναι σαφώς μικρότερη από αυτή της διαρκούς σύγκρουσης Τσακαλώτου - Παππά, εντούτοις, αυτή η δεύτερη κόντρα πρέπει να ληφθεί σοβαρά στην εκτίμηση των εσωτερικών διεργασιών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
τετραδιο εργασιων φυσικης στ δημοτικου
σιδερενιεσ ροδεσ σκαπτικου
χιλαρι κλιντον καρκινος
Το ιστορικό
Η απαρχή της κόντρας Σκουρλέτη - Τσακαλώτου βρίσκεται στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο Πάνος Σκουρλέτης αισθάνθηκε ότι «αδειάστηκε» από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην προσπάθειά του να μην ιδιωτικοποιηθεί πλήρως ο ΑΔΜΗΕ και να μην πουληθούν σε ιδιώτες παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ. Είναι η χαρακτηριστική η αποστροφή της ομιλίας του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2016: «Πολλές μάχες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τις έδωσε ο καθένας μόνος του και όχι όλοι μαζί - και αυτό φάνηκε από την έλλειψη πολιτικών δηλώσεων συμπαράστασης σε διαφορές μάχες, που άλλες κερδήθηκαν και άλλες χάσαμε, και που σε αυτές που έχουμε μπροστά μας δεν πρέπει να το επαναλάβουμε».
Λίγο μετά, πήρε το λόγο στο βήμα του συνεδρίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος απάντησε σε εξίσου υψηλούς τόνους: «Όλοι μαζί τα συμφωνούμε και όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Δεν θα τα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος, οι αριστεροί ή είναι κάτι άλλο. Μαζί τα κάναμε. Μαζί θα τα κερδίσουμε. Μαζί».
Τελικά το πλειοψηφικό πακέτο του ΑΔΜΗΕ έμεινε υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ η κυβέρνηση συμφώνησε στην εκποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου, επισημαίνουν ότι μετά το συνέδριο οι σχέσεις των δύο πολιτικών πάγωσαν και ουδέποτε αποκαταστάθηκαν. Αναφέρονται, μάλιστα, και αντιπαραθέσεις τους στα κυβερνητικά όργανα τις οποίες, όμως, όπως είναι φυσικό, και οι δύο πλευρές διαψεύδουν
Το κατενάτσιο του Ευκλείδη και η απάντηση του Πάνου
Ο νέος γύρος της κόντρας κορυφής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εφημερίδα Καθημερινή. Ο υπουργός Οικονομικών είπε μεταξύ άλλων ότι το λεγόμενο «κατενάτσιο» ορισμένων υπουργών σε ό, τι αφορά τις μνηνονιακές υποχρεώσεις, δηλαδή οι καθυστερήσεις και τα προσκόμματα στην εφαρμογή των συμφωνημενων μέτρων, «το μόνο που κάνει είναι να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες». Ο κ. Τσακαλώτος προσέθεσε την εκτίμηση ότι η πλειονότητα των υπουργών συμμερίζεται την προσέγγισή του.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου